Welkom bij ons magazine

Jeroen Besseling

J.T.J. Besseling (Heemskerk, 1981), is een in de IJmond bekende dichter, schrijver, tekenaar, (theater)acteur, drummer en performer. Het schrijven zit hem in zijn bloed. Tijdens zijn jongere jaren was hij vooral bezig met het schrijven van (korte) scripts voor de film, columns (bijvoorbeeld voor Maandblad Oei!), gedichten en recensies van de films. In 2007 schreef hij het verhaal voor het theaterstuk “De Passie van Boreel“, waarin hij ook zelf een bijrol in speelde. Sinds 2006 tot 2016 was hij de drummer van het beroemde trio “Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte” dat Nederlandstalige buitenaardse feestmuziek maakte en heeft hij in diverse rollen in speelfilms gespeeld. In 2004 had hij een youtube succes-hit met de gangsterrap parodie “Leven van de straat“, waarin hij onder de rap naam “Big Beng” (samen met Joris Pekel) optrad met de “Centenrappers”.

Zijn gedichten zijn vaak filosofische abstracties, maar kunnen evengoed alledaagse zaken beschrijven. In zijn eerste boek “De Qualia en het Spectrum,” dat via uitgeverij IJmond en de schrijver zelf verkrijgbaar is, staan ongeveer 70 gedichten gerangschikt volgens het kleurenspectrum, die specifieke onderwerpen vertegenwoordigen. De gimmick van dit boek is dat het vanuit het oogpunt van een psychiater in een instelling voor geestelijk gehandicapten en zijn assistent gepresenteerd wordt. Volgens de dagboekfragmenten riskeren ze hun leven door de schrijver te behandelen. Dit gebeurt met poëzie en kunst waarbij de werkelijkheid en fantasie van de schrijver door elkaar gaan lopen. Terugkerende thema’s in de bundel zijn onder meer: de relatie tussen de mens en zijn innerlijke natuur, de lusten en lasten van de liefde, het mysterie van het leven, de dagelijkse sleur en zwart komische schetsen van sociale en sociaal-culturele taferelen. Speciale aandacht en nadruk ligt op de absurditeit van het menselijk gedrag en een onbevreesd verlangen naar waarheid van de schrijver zelf.

In 2021 verscheen zijn tweede dichtbundel genaamd “Vat vol vuur en water”. Deze bundel beschrijft zijn opgedane wijsheden en grappige observaties opgedaan in de roerige jaren ’30 van zijn bestaan. Er is geen inhoudsopgave, er zijn geen hoofdstukken en dus zult u, als oplettende lezer, vanzelf zien dat elk gedicht een zuster heeft. Zonder twijfel zal ook deze bundel weer een cultstatus krijgen en u mag uzelf gelukkig prijzen als u één van de selecte paar eigenaren bent van deze bundel.

Ook is hij bezig met zijn roman debuut waarvan de verschijningsdatum nog onbekend is. Besseling is te boeken voor lezingen, workshops, voordrachten en heeft ook ruime ervaring met het presenteren van events. 

Posted in bio
X