Welkom bij ons magazine

A star is born

Ze is dertien als ze op het podium staat en voor het eerst voor een volle zaal en een jury de Bohemian Rhapsody ten gehore brengt.

Ze zingt:

Nothing seems to matter.
Too late, too late, my time has come
Sends shivers down my spine, body’s aching all the time
Goodbye, everybody, I’ve got to go
Gotta leave you all behind and face the truth
Mama, ooh oo ooh
I don’t wanna die
I sometimes wish I’d never been born at all.
Nothing seems to matter.
Nothing seems to matter anymore.

Ze krijgt een staande ovatie. Mensen zwaaien met hun telefoons alsof het brandende kaarsen zijn.

Toen ze de uitnodiging kreeg om aan het programma mee te doen, wist ze wat ze ging dragen. Ze had in een winkel in Charles Stone Avenue een veelkleurig glanzend pak gezien. Het was alsof een schilder zijn kwast op het textiel had drooggeslagen. Het zat vol met  glimmende vlekken geel, blauw, groen en rood met zwarte strepen; het paste zo bij haar stemming.

En daar staat ze nu op het podium met een razend enthousiast publiek en juryleden die elkaar proberen te overtroeven in complimenten. Maar niemand begrijpt wat ze zingt. Ze had gekozen voor het tweede couplet en niet voor niks. Het waren de woorden die telkens bij haar terugkwamen, na de eerste keer, na de tweede en elke keer daarna. Haar oom was een zielige man, had haar moeder gezegd. Hij speelde  Bohemian Rhapsody, omdat het zijn woorden waren. Zij had er haar tekst van gemaakt, het waren haar woorden geworden. Ze had ze in gedachten gezongen, ze had ze zachtjes gezongen, ze had ze hardop gezongen. Ze neuriede ze als haar oom bij haar was. Ze verdronk erin om weg te zijn van de werkelijkheid. En zo is het ook op het podium. Niemand hoort wat zij zingt, niemand hoort hoe zij met haar heldere stem uit het heden stapt en haar eigen wereld in vliegt, een wereld met glimmende vlekken geel, blauw, groen en rood met zwarte strepen. Ze glimmen zoals de veren van eenden glimmen, eenden die wegvliegen van het heden naar de toekomst op een andere plek. En dat is wat zij ook wil, wegvliegen van  herinneringen op de mooie klanken van de Rhapsody.

‘A star is born,’ zegt Simon, als eerste jurylid.

‘Dit is hier nog nooit vertoond,’ zegt Miranda.

‘Welke woorden heb ik tot mijn beschikking om dit te beschrijven?’ vult John aan.

‘Ik ben getuige van de geboorte van een fenomeen,’ zegt Alexandra.

[…]

Verder lezen? Koop het hele verhaal hier. Kosten € 1,50 + btw € 0,14 + betaalkosten € 0,30 = € 1,94.

Extra donatie aan de schrijver.

X