Welkom bij ons magazine

Fotograaf op safari

Al dagen is Jack naar een speciale kudde op zoek en vandaag heeft hij ze dan eindelijk in zijn vizier. Er is een zebrababy geboren, heeft de parkopzichter van het reservaat hem verteld, en hij wilt voor zijn tijdschrift ‘Born in Freedom’ een aantal shots nemen van de boreling met zijn moeder. Eigenlijk is het moment nu niet ideaal omdat hij zich niet al te best voelt maar wilt de kans niet voorbij laten gaan. Hij is rillerig, zijn ogen zijn glazig en uit al zijn poriën verliest hij veel vocht. Zweet parelt op zijn voorhoofd en vindt in straaltjes zijn weg naar beneden. Hij proeft het opgedroogde zout als hij zijn lippen bevochtigt. Wat zou hij nu graag een slok water willen maar hij is zo dom geweest zijn veldfles in de jeep achter te laten. In zijn enthousiasme de kudde te hebben gevonden heeft hij voor even de zorgvuldigheid uit het oog verloren. Die fout zal hij niet meer maken.

Om een betere positie voor zijn foto’s te verkrijgen, doet hij een paar stappen zijwaarts maar wankelt door duizeligheid bevangen en valt. Hij komt ongelukkig terecht en met een van pijn vertrokken gezicht krabbelt hij overeind. De groep geschrokken door wat achter hen gebeurt, galoppeert van hem vandaan en zet het gegraas een eind verderop voort. De wind is inmiddels aan het draaien, merkt hij, en de dieren zullen hem zo wel ruiken. Hij zal zich dus moeten verplaatsen. Iets verderop staat een eenzame boom, in zijn schaduw kan hij even beschutting zoeken en bedenken wat hij nu wilt gaan doen.

.

Ondanks dat het in de namiddag is en de zon haar hoogste punt aan de hemel inmiddels heeft verlaten, zindert de Afrikaanse savanne nog steeds. De dieren zijn loom, ze bewegen zich traag net als hij. Even later ploft hij bij de boom neer in het gras en slaakt een diepe zucht. De binnenrand van zijn stetson is doornat en hij zet zijn hoed af. Met een grote ietwat smoezelige lap wrijft hij deze wat droog, daarna zijn gezicht, hoofd, hals en nek maar veel helpt het niet, het vocht komt even zo vrolijk weer te voorschijn. Als hij in de richting kijkt waar hij denkt dat de landrover staat, ziet hij die niet en constateert dat hij verder is afgedwaald dan hij dacht. Hij weet niet precies meer waar hij hem achter gelaten heeft en het hoge gras belemmert ook nog eens het zicht. Terwijl hij onder de boom nadenkt, vraagt hij zich af of het wel verstandig is nu nog foto’s te maken. Misschien kan hij morgen beter terug keren. Hij weet dat hij op het punt staat een koortsaanval te krijgen van malaria en zal zijn medicijn moeten innemen. Het is onverantwoord nu te blijven en hij besluit het laatste te doen.

Plots merkt hij onrust in de kudde, de dieren zijn zenuwachtig. Hij staat op, loopt een paar passen vooruit. Met een snelle blik probeert hij te overzien wat er gaande is maar kan de oorzaak niet zo gauw vinden. Automatisch grijpt zijn hand naar de verrekijker. Voor niets, hij heeft het ding waarschijnlijk verloren bij zijn val. Hij besluit door de telelens van de camera te kijken. Net als hij zich omdraaien wilt, hoort hij geritsel achter zich. Te laat realiseert hij gevaar. Vanuit de boom springt iets op hem af. Hij wordt aangevallen en tegen de grond geworpen. In een flits herkent hij het prachtige maar o zo gevaarlijke dier. De zware camera valt uit zijn hand en een paar blikkerende tanden boren zich in zijn onderarm die hij beschermend voor zijn hoofd houdt. Bloed spat op en hij schreeuwt het uit van pijn.

[…]

Verder lezen? Koop het hele verhaal hier. Verder lezen? Koop het hele verhaal hier. Kosten € 1,50 + btw € 0,14 + betaalkosten € 0,30 = € 1,94.

Extra donatie aan de schrijver

X