Welkom bij ons magazine

Haar Griekse tragedie

Het is een warme broeierige avond. Margreet geniet op haar balkon van de laatste zonnestralen. Ze heft haar glas met koele rosé en nipt ervan. “Proost”, zegt ze tegen zichzelf en lacht zachtjes. Dat heeft ze toch maar mooi geflikt. Iedereen op het kantoor denkt dat ze vier weken er tussenuit is voor vakantie. O ja, ze heeft het goed voorbereid. Men verkeert in de veronderstelling dat ze overspannen is en tegen een burn-out aan zit maar het tegendeel is waar. Ook is haar bestemming niet de Canarische Eilanden zoals ze heeft verteld. Hier op één van de kleinere eilanden voor de Griekse kust zit ze goed. Ze heeft een nieuwe identiteit en met een ander kapsel en haarkleur zal niemand haar herkennen. Via via verkreeg ze een vals paspoort en zonder problemen kon ze vanuit de Canarische Eilanden weer vertrekken als een ander persoon. Bevriend te zijn geweest met een crimineel is haar goed van pas gekomen. Ze grinnikt als ze denkt aan het moment dat men op het werk er achter zal komen dat er geld ontbreekt en dat zij het geweest is die een “forse greep” in de kas heeft gedaan maar ze heeft haar sporen goed uitgewist. Ze lopen dood op de Canarische Eilanden.

Ze loopt terug de slaapkamer in en na haar laatste slok, valt ze op bed in slaap.

.

Inmiddels zijn er twee maanden verstreken en Margreet heeft het uitstekend naar haar zin. Al snel is ze een geziene gast in de enige kroeg die het eiland rijk is. Ze is wel voorzichtig door niet met geld te gaan strooien, een jonge vrouw en veel geld wekt argwaan. Het huisje dat ze huurt, is fraai gelegen op een heuvel en het balkon van de slaapkamer kijkt uit op zee. Elke morgen ziet ze bedrijvigheid op het strand en de vissersboten die uitvaren. Voor één van de vissers heeft ze warme gevoelens en ze weet dat zij hem ook niet onberoerd laat. Toch blijft het nog bij gewone vriendschap, ze wil niets overhaast doen en ze geniet nog met volle tuigen van haar nieuwe bestaan.

Zo is ze vandaag helemaal in haar element. Het is stralend weer. Samen met haar hondje is ze even langs de markt geweest. Hier en daar een kletspraatje gemaakt en nu lopen ze heerlijk in de zon terug naar huis. Onderweg heeft ze een paar bloemen geplukt die nu haar woonkamer sieren. En er is binnenkort nog iets om naar uit te zien. Komend weekend is er een bruiloft op het eiland en ze is uitgenodigd. Ze heeft er zin in en vandaag besluit ze een nieuwe jurk uit te zoeken maar daarvoor moet ze wel naar het vaste land. Als ze eindelijk geslaagd is, strijkt ze moe maar voldaan neer op één van de terrasjes en doet zich tegoed aan een gebakje en een espresso. Na haar sigaret te hebben uitgedrukt, brengt ze nog even haar make-up in orde alvorens te vertrekken. Daarbij ziet ze in haar spiegeltje dat ze wordt gadegeslagen door een man. Hij schijnt interesse in haar te hebben want hij blijft constant naar haar kijken maar als hij door heeft dat zij hem in de gaten heeft, wendt hij zich af. Normaal is ze meteen gevleid, maar nu voelt ze enige reserve. Waarom weet ze niet maar als ze hem bij het weggaan passeert, grijnst hij een beetje brutaal naar haar en verdwijnt dat gevoel snel.

Ze weet dat ze er goed uitziet.

Op de veerboot zoekt ze een plekje op het dek en laat de wind door haar haren waaien. Ze voelt zich vrij. Wachtend tot ze van boord kan gaan, ziet ze de man van het terras aan komen. Ook hij moet op het eiland zijn.

Ze doet alsof ze hem niet ziet en stapt snel huiswaarts.

.

Het is zaterdagavond en Margreet rept zich naar het bruiloftsfeest. Bijna iedereen van het eiland is aanwezig. Vanwege de zwoele avond wordt er buiten gedanst. Margreet ziet haar vriend en wil net naar hem toe gaan als ze op haar schouder wordt getikt. “Of ze misschien zin heeft in een dansje”, hoort ze. Als ze zijwaarts kijkt ziet ze de man van het terras. Even komt het in haar op om te weigeren maar nieuwsgierigheid krijgt de overhand en ze laat zich leiden naar de houten dansvloer die buiten op het gras is aangelegd. In het licht kan ze zijn gezicht goed zien, hij is zonder twijfel een Griek maar hij is toch anders. Zijn handen zien er niet als werkhanden uit.

[…]

Verder lezen? Koop het hele verhaal hier. Verder lezen? Koop het hele verhaal hier. Kosten € 1,50 + btw € 0,14 + betaalkosten € 0,30 = € 1,94.

Extra donatie aan de schrijver.

X