Welkom bij ons magazine

Komt er nog iemand..

De thee was nog maar amper doorgeslikt of daar gingen we weer. Op naar de balie dit keer.

Een man met wit haar kwam de lege wachtruimte van de apotheek binnen. Hij was nog niet eens bij de balie toen hij al riep: ‘Eh, komt iemand me nog helpen of niet?’

Petra liep naar voren en wenkte mij met haar mee te gaan. Ze begroette de man en kreeg wat gebrom terug. Ze vroeg hem naar zijn naam en geboortedatum.

‘Harms, 1938,’ snauwde hij meer nog dan dat het praten was. Toen ik hem eens goed bekeek, zag ik dat hij in zijn pyjama stond. Hij had rimpels in zijn gezicht en smeet een grote enveloppe op de balie.

Op dat moment kwam er een vrouw met een rollator binnen. Ze liep op meneer Harms af en zei: ‘Pap, neem dat ding nou eens mee en gebrúik hem ook! Ik zet even de auto weg!’ En weg was ze weer.

Petra maakte de enveloppe open. Er zaten grote lijsten in, vol met moeilijke namen die veel weg hadden van de recepten die ik net aan het klaarmaken was. In de computer zocht ze meneer Harms op en vroeg ter controle naar zijn adres. Daarna vergeleek ze de geboortedatum op het scherm met die op de papieren. Ook checkte ze dit nog bij meneer.

Een antwoord kreeg ze niet. Meneer Harms liep inmiddels rood aan en schreeuwde: ‘Ze hebben me in het ziekenhuis de verkeerde pillen gegeven!’

Petra bleef rustig en vroeg hem of hij misschien even wilde gaan zitten. Ze benadrukte dat ze de tijd wilde nemen om alles goed te controleren. Je zag de spanning bij meneer wegvloeien, hij haalde rustiger adem en de kleur in zijn gezicht werd weer normaal.

Toen meneer eenmaal zat, controleerde Petra de lijst met de lijst in de computer. Het waren zo veel namen dat ik er zelf geen raad mee had geweten. Petra gelukkig wel. Ze liet me zien dat meneer in het ziekenhuis pantoprazol had gekregen en dat hij normaal gesproken losec (stofnaam: omeprazol) kreeg.

Ik schrok daarvan en begon meteen te twijfelen aan de deskundigheid van de mensen in het ziekenhuis waar het recept van afkomstig was. Petra zag dat en legde meteen uit: ‘Beide zijn het protonpompremmers, ofwel maagzuurremmers. Ze doen allebei hetzelfde. Het zijn broertje en zusje kan je wel zeggen. In het ziekenhuis gebruiken ze soms andere medicijnmerken of varianten voor dezelfde aandoening. In dit geval hoeven we niets te doen, meneer heeft nog omeprazol in huis. De rest van het recept moeten we wel klaarmaken. Hij krijgt pijnstillers en verband.

[…]

Verder lezen? Koop het hele verhaal hier. Verder lezen? Koop het hele verhaal hier. Kosten € 1,50 + btw € 0,14 + betaalkosten € 0,30 = € 1,94.

Extra donatie aan de schrijver.

X